Ga naar onze facebookpagina Volg ons op twitter Ga naar onze LinkedIn pagina Volg ons op pinterest
faq fsc links contact home
Kan parket op een (hoofd) vloerverwarming- en koelingsysteem worden gelegd?
Dit kan zeker mits de juiste plaatsingsvoorschriften worden aangehouden. Ook is het belangrijk dat de geschikte houtsoort en een geschikt legsysteem wordt gebruikt.
Het beste resultaat en optimaal rendement wordt behaald met een volvlak verlijmd legsysteem.
Klik hier voor meer info over parket op vloerverwarming- en koeling.
Wordt er voor parketvloeren gecertificeerd hout gebuikt?
Verreweg de populairste houtsoort voor parketvloeren is sinds lange tijd eiken. En vanwege de ruime toepasbaarheid en beschikbaarheid zal dit nog wel even zo blijven. Het betreft hier voornamelijk europees eiken uit goed beheerde bossen. Ondanks de goede (overheids)controle op deze bossen zijn de meeste houtzagerijen ook nog FSC of PEFC gecertificeerd. Informatie over deze keurmerken vindt u hier.
Naast eiken is ook een aantal tropische houtsoorten populair: Jatoba, Kambala, Afzelia, Ipe, Teak en Wengé. Een aantal tropische houtsoorten is ook leverbaar met een FSC certificaat. Informeer in onze showroom naar de mogelijkheden.
Hoe onderhoud ik een parketvloer?
Het onderhoud van een parketvloer is afhankelijk van de basisbehandeling.
Simpelweg kunnen we 4 typen basisbehandeling onderscheiden;
Lak, Olie, Boenwas en Hardwachsolie.
1) Lakvloer; In dit geval is het onderhoud het eenvoudigst, polish en reiniger zijn de 2 onderhoudsproducten voor een lakvloer.
2) Olievloer; Geoliede vloeren hebben een zeer natuurlijke uitstraling en dienen 1 a 2 x per jaar met onderhoudsolie en reiniger te worden behandeld. Voor het wekelijks/maandelijks onderhoud kunnen olievloeren worden gedweild met zeep.
3) Boenwasvloer; De meest authentieke afwerking maar ook de meest onderhoudsintensieve. Boenwas vloeren kunnen in principe niet worden gedweild en dienen intensief met boenwas te worden onderhouden.
4) Hardwachsolie; Is eigenlijk een verbeterde boenwasvariant. Geeft ongeveer dezelfde uitstraling als boenwas maar is minder intensief in onderhoud en kan ook worden gedweild.
Voor meer uitgebreide onderhoudsinfo klik hier.
Waar moet ik op letten als ik parket in een appartement wil leggen?
Indien u een parketvloer in een appartement wil (laten) leggen is een aantal zaken belangrijk.
Zorg er eerst voor dat u goed op de hoogte bent van de voorwaarden van het betreffende appartementencomplex.
Belangrijk is om te weten of het appartement is uitgerust met een zogenaamde ‘zwevende dekvloer’. Is dat het geval dan zal normaal gesproken elke ‘harde’ vloerbedekking (parket, tegels) gelegd kunnen worden. Indien dit niet het geval is, zullen er eisen worden gesteld aan de parketvloer en met name de ondervloer. De ondervloer zal i.c.m. de parketvloer het loop- en contactgeluid moeten reduceren.
De mate waarin loopgeluid en contactgeluid worden gereduceerd hangt grotendeels af van het soort ondervloer dat gebruikt wordt. Het grootste gedeelte van de ondervloerproducten die vandaag de dag verkrijgbaar zijn, is echter niet in staat om een voldoende mate van geluidsreductie te leveren. Deze producten dragen dan ook niet de juiste kwalificatie, zoals bijvoorbeeld het TNO 10 dB productlabel. Dit label wordt alleen toegekend wanneer de TNO testen volgens de laatste NEN-BS-EN-ISO 140-8 / 717-2 (NPR 5079 / BRL 2003) normering zijn uitgevoerd.
Wanneer men niet de juiste ondervloer installeert kan het woongenot danig verstoord worden. Daarnaast is het toepassen van de correcte ondervloer van grote invloed op de levensduur van uw kostbare vloer, of dat nu vloerbedekking, hout, laminaat, tegels of natuursteen is! Een belangrijk punt hierbij is dat elk type vloerbedekking haar eigen type ondervloer vereist, om de norm van 10 dB ?Llin contactgeluidreductie te behalen.
Tida levert alle gekwalificeerde en geteste ondervloeren voor een probleemloze installatie in een appartement.
Meer info over parket in appartementen, klik hier.
Waar moet een ondervloer aan voldoen vóór parket wordt gelegd?
Afhankelijk van het type ondervloer en het type parketvloer is er een aantal eisen die aan een ondervloer worden gesteld.
Voor alle ondervloeren geld dat ze voldoende vlak en droog moeten zijn. Cementdekvloeren mogen nog maximaal 2% vocht bevatten. Indien de parketvloer verlijmd wordt op bijv. een cementdekvloer dient deze ook voldoende ‘vast’ te zijn. Cementdekvloeren mogen dus niet te ‘zanderig’ zijn.
Indien verlijming plaatsvindt op een anhydrite ondervloer is het belangrijk de juiste lijm en evt. voorlijm te gebruiken én om te controleren of het zogenaamde ‘carbonaatlaagje’ van de vloer is afgeschuurd (door de aannemer).
Houten ondervloeren dienen vooraf goed te worden gecontroleerd op evt. rotte balken of vloerdelen, ventilatie in de kruipruimte en op vlakheid.
Indien Tida Parket uw nieuwe vloer installeert zullen wij deze inspecties nauwkeurig uitvoeren.
Hoe vaak kan een parketvloer worden geschuurd?
Hoe vaak een parketvloer kan worden geschuurd is afhankelijk van de dikte van de delen of de toplaag. Per schuurbeurt wordt gemiddeld een halve tot één mm van het oppervlak afgeschuurd.
Voor lamelparketvloeren met een toplaag van ca. 4mm houdt dit in dat ze 2 a 3 keer geschuurd kunnen worden. Traditionele parketvloeren, plankenvloeren of massieve stroken kunnen uiteraard vaker geschuurd worden.
Tida Parket beoordeelt vakkundig de mogelijkheden van uw parketvloer.
Bel 013-5362828 of mail info@tida.nl voor een vrijblijvende afspraak.
‘Werkt’ een parketvloer nog?
Parket- en plankenvloeren zijn gemaakt van hout. Hout is een hygroscopisch materiaal, dat wil zeggen dat het vocht kan opnemen en vocht kan afstaan. Als hout vocht opneemt zet het uit en als het hout vocht afgeeft krimpt het. Dit is het werken van het hout.
In principe blijven parketvloeren dus altijd werken, afhankelijk van de omgevende luchtvochtigheid. Ideaal luchtvochtigheidpercentage ligt rond de 55%. In de winter ziet men vaak een lagere luchtvochtigheid en in de zomer een hogere luchtvochtigheid.
Niet alleen voor de parketvloer maar ook voor uzelf is het belangrijk de luchtvochtigheid in huis zo constant mogelijk te houden.
Echter de meeste parketsystemen en houtsoorten zullen bij een juiste installatie minimaal reageren op wisselingen in luchtvochtigheid. Met name indien wordt gekozen voor een traditioneel, verlijmd legsysteem zal het hout minimaal werken.
Een (volvlak) verlijmde constructie levert sowieso een meer stabiele vloer op.
Los gelegde of ‘zwevende’ massieve plankenvloeren zullen doorgaans wat gevoeliger zijn voor wisselingen in het binnenklimaat.

Wat kost het om een parketvloer opnieuw te schuren?
Renovatie of restauratie van bestaande parketvloeren behoort tot de specialiteit van ons bedrijf. Aanleggen of reparaties van oude parketvloeren vereist veel vakmanschap. Vaak moeten speciale maatwerk delen in uitzonderlijke houtsoorten gezaagd worden zodat na oplevering de vloer weer oogt als een origineel geheel.
Desalniettemin is het meest uitgevoerde renovatiewerk het schuren en opnieuw afwerken met een lak- of oliebehandeling van een parketvloer. Basisprijs hiervoor is € 22,00 per m2 (incl. BTW).
Voor meerwerk zoals kleuren, roken, logen, stoppen, V-groeven schuren, kleine ruimtes etc. worden toeslagen berekend. Renovatiewerk kan redelijk flexibel worden ingepland.
Graag maken wij een vrijblijvende afspraak de vloer ter plaatse te inspecteren en een definitieve prijsopgave te maken.
Bel 013-5362828 of mail info@tida.nl voor een vrijblijvende afspraak.
Staat uw vraag er niet bij?
Mail: info@tida.nl of bel: 013-5362828
Onze specialisten zitten voor u klaar.