Hoe onderhoud ik mijn Hardwachs geoliede houten vloer?


Ik wil mijn Hardwachs geoliede vloer reinigen.
Hiervoor gebruikt u een neutrale reiniger die aan het dweilwater wordt toegevoegd. Let op! Licht vochtig afnemen, onderstaande producten tasten de beschermlaag aan. Bij frequent gebruik ook frequent onderhouden. Producten: Blue Dolphin Multi-Cleaner, Aquamarijn CLIEN-R

Ik wil mijn Hardwachs geoliede vloer reinigen/onderhouden
Hiervoor gebruikt u een ‘voedende’ reiniger die aan het dweilwater wordt toegevoegd, dit reinigt de vloer en voedt het hout. Dit zijn de beste producten om uw vloer frequent te reinigen. Producten: Osmo Wisch-Fix, Aquamarijn Revilim, Floorservice Hardwachs reiniger

Ik wil mijn Hardwachs geoliede vloer onderhouden
2 à 5 keer per jaar wasgebaseerd onderhoudsmiddel dun aanbrengen en na droging uitboenen (evt. machinaal). Met onderstaande producten kunt u ook plaatselijk bijwerken en hardnekkige vlekken verwijderen door inboenen met staalwol. Producten: Osmo onderhoudswas, Floorservice hardwaxonderhoudsolie, Aquamarijn Finilim.

Hoe onderhoud ik mijn geoliede houten vloer?


Ik wil mijn geoliede vloer reinigen.
Voor het (intensief) reinigen van een geoliede vloer gebruikt u een intensief reiniger waarna de vloer weer van een nieuwe olielaag dient te worden voorzien. Intensiefreiniger verwijdert hardnekkige verontreiniging en evt. zeepresten van het oppervlak. Producten: WoCa Intensiefreiniger, Aquamarijn Clien-S, Leha Wax Remover OH34

Ik wil mijn geoliede vloer reinigen/onderhouden.
Hiervoor gebruikt u een ‘voedende’ zeep die aan het dweilwater wordt toegevoegd, dit reinigt de vloer en voedt het hout. Dit zijn de beste producten om uw vloer frequent te reinigen. Producten: Woca Zeep (Naturel of wit), Aquamarijn Clien-Z (Naturel of wit).

Ik wil mijn geoliede vloer onderhouden.
1 à 2 keer per jaar oliegebaseerd onderhoudsmiddel dun aanbrengen en na intrekken manueel of machinaal droogwrijven, c.q. overtollige olie die niet in het hout is ingetrokken verwijderen met katoenen doek. (zie gebruiksaanwijzing product). Vóór het aanbrengen van de olie eerst de vloer reinigen met een intensief reiniger/remover zodat restanten zeep en verontreiniging wordt verwijderd. De meeste oliën zijn leverbaar in een Naturel of witte variant. Producten: WoCa Onderhoudsolie, Aquamarijn Revol, Leha Conditioner OH25

Hoe onderhoud ik mijn gelakte houten vloer?


Ik wil mijn gelakte vloer reinigen.
Voor het frequent reinigen van een gelakte vloer gebruikt u een neutrale reiniger die aan het dweilwater wordt toegevoegd. Let op, licht vochtig afnemen. Producten: Leha Clean OH49, Dumby reiniger.

Ik wil mijn v gelakte loer intensief reinigen.
U reinigt de vloer met een intensief reiniger indien deze sterk is vervuild of als voorbehandeling voor het aanbrengen van een nieuwe polishlaag. Producten: Leha Remover OH45, Bona Fernox, Dumby intensiefreiniger.

Ik wil mijn gelakte vloer onderhouden.
1 à 5 keer per jaar Polishlaag aanbrengen ter bescherming van de basislaklaag. Voor een optimale hechting vooraf intensief reinigen. Verkrijgbaar in verschillende gradaties slijtvastheid, glans, antislip. Let op! Indien u voor een ultramatte laklaag zoals Skylt of Bona Naturale, polish gebruikt zullen zelfs extra matte varianten glans aan de vloer geven. Producten: Leha Easy polish OH41, Bona D509, Dumby polish

Hoe onderhoud ik mijn boenwasvloer?


Ik wil mijn Boenwasvloer reinigen.
Voor het reinigen van een Parketvloer in de boenwas gebruikt u een wasreiniger. Deze reiniger zal ook de beschermende waslaag aantasten. Voor het beste resultaat dient de vloer na het reinigen dan ook weer met boenwas te worden behandeld. Producten: Leha Wax Remover OH34, Parketman Wasreiniger.

Ik wil mijn Boenwasvloer reinigen/onderhouden.
Voor het ‘voedend’ reinigen van uw boenwasvloer gebruikt u een speciale reiniger met voedende werking. Deze worden eenvoudig aan het dweilwater toegevoegd. Producten: Leha Wax&Clean OH32.

Ik wil mijn Boenwasvloer onderhouden.
Zeer belangrijk bij een boenwasvloer is het onderhoud. Indien de vloer consequent wordt bijgehouden met boenwas zal het hout optimaal verzadigd zijn met was waardoor de kans op vuilintrek of vochtvlekken minimaal is. Er zijn verschillende varianten boenwas in verschillende kleuren. Het belangrijkste onderscheid bij boenwasproducten kan worden gemaakt tussen ‘vloeibare’ wassen en ‘vaste’ wassen. Vloeibare wassen laten zich makkelijker verwerken en hebben ook een meer reinigende functie, echter een minder verzadigende werking. Vaste wassen hebben een zeer verzadigende werking en geven de beste beschermlaag, echter laten de vaste wassen zich minder gemakkelijk verwerken. Indien een boenwasvloer een sterke opfrisbeurt nodig heeft kan deze intensief worden gereinigd met bijv. Leha Waxremover OH34 en daarna in de boenwas worden gezet. Boenwas na aanbrengen altijd in- en uitboenen. Dit kan handmatig maar wij leveren hiervoor ook boenblokken of boenmachines. Voor de verwijdering van hardnekkige vlekken kan elke boenwas worden ingeboend met Staalwol 00. Producten: Lecol Vloeibare was, Leha Powerwax OH35, Parketman vloeibare en vaste was.

Hoe onderhoud ik mijn laminaatvloer?


Laminaatvloeren kenmerken zich door een uitermate onderhoudsvriendelijk karakter. Het onderhoud van laminaat beperkt zich tot het reinigen ervan. Reinig het laminaat licht vochtig met onderstaande producten en gebruik altijd dezelfde producten. Producten: Leha Refresher, Dumby reiniger, Dumby intensief reiniger.

Hoe onderhoud ik mijn gelakte kurkvloer?


Ik wil mijn kurkvloer reinigen.
Voor het frequent reinigen van een gelakte kurkvloer gebruikt u een neutrale reiniger die aan het dweilwater wordt toegevoegd. Let op, licht vochtig afnemen.Producten: Dumby kurkreiniger, Dumby Kurk Intensiefreiniger.

Ik wil mijn kurkvloer onderhouden.
1 à 5 keer per jaar Polishlaag aanbrengen ter bescherming van de basislaklaag. Voor een optimale hechting vooraf intensief reinigen. Producten: Dumby kurkpolish, RigoStep Kurkpolish.

Ik wil mijn kurkvloer opnieuw lakken.
Voor restauratie kurkvloer opnieuw lakken met kurklak, 1-2 lagen kurklak aanbrengen met mohair lakroller. Oppervlak vooraf intensief reinigen/ontvetten en mat schuren. Producten: RigoStep Kurklak, RigoStep Strip.

Ik weet niet hoe mijn parketvloer is behandeld.


Indien het u niet bekend is waarmee uw vloer is behandeld, bv. doordat u een bestaand huis met een bestaande parketvloer heeft gekocht, kunt u informeren bij de oude bewoners welke onderhoudsproducten zij gebruikten. Als dat niet duidelijk is kijkt u naar de volgende kenmerken: Heeft de vloer een licht glanzende laag en zijn krassen en beschadigingen duidelijk zichtbaar doordat vuil is ingetrokken dan is de vloer waarschijnlijk gelakt.
Heeft de vloer een meer ‘gewolkte’ glanzende laag (mits goed onderhouden) en bleekt de vloer door aanraking met water uit dan is de vloer waarschijnlijk afgewerkt met boenwas.
Heeft de vloer een matte uitstraling en zijn krassen en beschadigingen niet direct zichtbaar dan is de vloer waarschijnlijk afgewerkt met olie. Indien de vloer niet goed is onderhouden kan het hout plaatselijk grijs zijn geworden.

Algemene aanbevelingen en praktische tips


Houd de luchtvochtigheid in de gaten.
Hout is een levend materiaal. Net als u is het gevoelig voor de omgevende luchtvochtigheid. Tussen de 50 a 60% luchtvochtigheid zullen zowel parket als uzelf zich beter voelen.
In de winter daalt de luchtvochtigheid in huis doordat de verwarming aangaat. Op een hygrometer leest u de luchtvochtigheid af, in de winter zal deze laag zijn en in de zomer kan de luchtvochtigheid oplopen. Afhankelijk van uw type vloer reageert het hout meer of minder op wisselende luchtvochtigheid door te krimpen (winter) of uit te zetten (zomer). Voorkom dit door in de winter groene planten, radiatorwaterbakjes of een elektrische luchtbevochtiger te gebruiken.
Zorg altijd voor een goede ventilatie!
In de zomer kan in sommige gevallen een luchtontvochtiger nodig zijn, doorgaans is een goede ventilatie afdoende, vooral bij hoge buitentemperatuur.

Voorkom slijtage en beschadigingen.
- Voorzie meubels en andere schuivende materialen van vilt en check regelmatig de dikte hiervan.
- Zand en vuil werken als schuurpapier op de vloer, plaats bij de inlooppunten schoonloopmatten, stofzuig regelmatig of haal de vloerwisser over de vloer.
- Zet planten niet rechtstreeks op de vloer maar plaats eerst een plantendrager zodat het hout kan blijven ‘ademen’ en een lekkage kan worden opgemerkt.
- Gebruik bureaustoelen met ‘zachte’ wielen of plaats een bureaustoelmat.
- Let op met naaldhakken, deze ‘spijker’-punten kunnen diepe beschadigingen veroorzaken.

Aanbevolen frequenties voor onderhoud zijn afhankelijk van gebruiksintensiteit en type vloer.

Doorgaans vraagt een nieuwe vloer het eerste half jaar wat meer aandacht.

Onderhoudsproducten voor Hardwachsolie kunnen wel worden gebruikt voor olievloeren, maar niet andersom.
Blijf wel altijd bij hetzelfde onderhoudsproduct.

Dweil de vloer altijd licht vochtig.

Gebruik alleen specifieke reinigings- en onderhoudsmiddelen.
Normale huishoudelijke producten kunnen de beschermlaag aantasten en een verminderde hechting veroorzaken.

Is er een vochtscherm nodig als ik parket neem op vloerkoeling?


Wanneer een vloerverwarming - en vloerkoelinstallatie goed zijn ontworpen zullen er geen extremere temperaturen in de vloer optreden dan zonder deze installatie. Met andere woorden, een verwarmde vloer wordt niet warmer dan een vloer waar de zon op schijnt en een gekoelde vloer wordt niet kouder dan een onverwarmde vloer in de winter. Alleen is op het moment van verwarmen en koelen de luchtvochtigheid mogelijk anders dan in een normale situatie het geval zal zijn. Dit kan leiden tot een interactie aan de bovenzijde van het parket in de vorming van condens. Hoewel condensvorming in dit geval tot de bovenkant van het parket beperkt blijft, is ons advies om zowel bij vloerverwarming als vloerkoeling een vochtscherm (als voorzorg) aan te brengen.

Zijn er controlemaatregelen te nemen om problemen te voorkomen?


Om de juiste controlemaatregelen te kunnen nemen zullen eerst de problemen goed in kaart moeten worden gebracht. De te verwachten problemen zijn veelal terug te voeren op een onjuist ontworpen of niet correct functionerende installatie. Een juist ontwerp met gedegen en eerlijke informatie naar de eindgebruiker is daarbij een eerste vereiste. Hierbij is het gewenst dat de parketleverancier zijn eisen, betreffende de maximale en minimale vloertemperatuur, duidelijk kenbaar maakt aan de ontwerper van het vloersysteem. Maximaal 28 °C en minimaal 20 °C zijn de uitgangspunten! Verdere controle zal zich dan toespitsen op het voorkomen van het onjuist functioneren van de installatie. Hiertoe zal een goede regelunit met de benodigde beveiligingen tegen te hoge en lage watertemperaturen geplaatst moeten worden.

Wat wordt er bedoeld met 'het dauwpunt'?


Het dauwpunt is hetzelfde als het condenspunt. Dat is het punt van een bepaalde temperatuur waarbij het vocht uit de lucht gaat condenseren. Dit dauwpunt is in grote mate afhankelijk van de luchtvochtigheid. In vochtige lucht zal sneller condens optreden dan in droge lucht. Een temperatuur beneden het dauwpunt kan plaatselijk voor condens zorgen, denk bijvoorbeeld aan een koude fles uit de koelkast die in een verwarmde ruimte geplaatst wordt. De fles zal beslaan. Er zal zich een laagje vocht op afzetten (condens). Hetzelfde kan gebeuren wanneer de watertemperatuur van de vloerkoeling te laag is. Het vloeroppervlak wordt te koud in verhouding met de ruimtetemperatuur. Er zal condensvorming optreden. Naarmate de relatieve luchtvochtigheid hoger wordt in de ruimte is condensvorming sneller te verwachten.

Wat is de minimumtemperatuur die geadviseerd wordt?


Om condens op of in de vloer te voorkomen zal de minimale watertemperatuur worden bepaald c.q. afhankelijk zijn van de luchtvochtigheid en warmte op dat moment. Deze temperatuur kan dus van moment tot moment variëren, in ons klimaat ongeveer tussen 16° en 19°C. Wij adviseren in de regel een minimale watertemperatuur van 18°C te hanteren, zodat we aan de veilige kant zitten voor het geval dat de luchtvochtigheid plotseling sterk toeneemt (bijvoorbeeld bij een snel naderende onweersbui). Om alle risico’s uit te sluiten kunt u overgaan tot het aanschaffen van betrouwbare regelapparatuur, zodat de watertemperatuur automatisch boven de condensgrens gehouden wordt.

Wat zijn de consequenties i.v.m condensvorming op leidingen in de dekvloer?


Condensvorming op de installatie hoeft niet schadelijk te zijn als de installatie is opgebouwd uit kunststof of corrosievaste (roestvaste) materialen. Condens die op de leidingen in de vloer optreedt kan daar echter wel schade veroorzaken, wanneer dit condens in aanraking kan komen met onbehandeld wapeningsstaal. Ook kan condensvorming in de vloer een forse uitzetting van de constructie geven, wat tot bouwkundige schade aan de omringende wanden kan leiden. Tevens is een afwerkvloer van anhydriet (gipsgebonden gietvloer) vochtgevoelig en zal bij langdurige condensvorming zijn sterkte verliezen en gaan verzepen. De parketvloer kan dan loskomen van de vloer, daarom moet condensvorming te allen tijde worden voorkomen!

Wat is condensbewaking?


Condensbewaking is er op gericht om condensvorming in de vloer te voorkomen. Omdat de vloeroppervlaktetemperatuur altijd hoger is dan de temperatuur van het water in de gekoelde leiding kan er zo nooit condens in of op het parket ontstaan. Mocht dit wel het geval zijn, dan staat de koeling veel te koud afgesteld (fout ontwerp of niet goed functionerende installatie!) en bestaat de kans dat de vloerconstructie intussen verzadigd is van vocht.

Hoe werkt condensbewaking precies?


Condensbewaking kan op diverse manieren worden toegepast. De meest eenvoudige manier is het plaatsen van een sensor op het koudste deel van de installatie, die bij het detecteren van condensvorming (weerstandsmeting wordt beïnvloed door een condensatiefilm op de sensor) de koeling uitschakelt of de primaire toevoer van gekoeld water in de installatie afsluit. Een meer gecompliceerde regelaar berekent het dauwpunt (=100% vochtigheid) en schakelt de installatie uit voordat het dauwpunt bereikt wordt (bijvoorbeeld bij 95% vochtigheid). Dus condensbewaking is eigenlijk een must! In principe worden er door een goede condensbewaking veel problemen voorkomen. Wij adviseren dan ook, wanneer u overweegt parket aan te schaffen in het geval van vloerverwarming en vloerkoeling, zich goed te laten informeren of er gebruik wordt gemaakt van condensbewaking. Helaas zijn niet alle vloerkoeling systemen voorzien van condensbewaking. Andere externe bewakingsystemen zullen dan nodig zijn om condensproblemen te voorkomen.

Waar moet ik verder aan denken wanneer ik parket wil op vloerkoeling?


Wanneer het parket geplaatst wordt op een vloerverwarming - en/of vloerkoelinstallatie moet de warmteweerstand van de totale parketopbouw inclusief onderla(a)g(en) beneden de maximaal gestelde waarde (Rc waarde) blijven, om de uitwisseling van energie met de installatie niet teveel te belemmeren. Deze waarde wordt bij installaties met vloerverwarming- en/of vloerkoeling meestal gesteld op maximaal Rc= 0,13M² K/W.

Wat is de invloed van vloerkoeling op de luchtvochtigheid in de kamer?


De meeste airco - installaties zullen de lucht niet alleen koelen maar ook ontvochtigen. Het positieve effect van deze ontvochtiging is dat we gemakkelijker kunnen zweten of zelfs zweten zonder dat we dat in de gaten hebben. Het negatieve effect is dat we daardoor ongemerkt veel vocht verliezen en kunnen uitdrogen als we onvoldoende drinken. Vloerkoeling daarentegen verandert niets aan de absolute luchtvochtigheid. Wel zal de luchttemperatuur (als gevolg van het gekoelde oppervlak) afnemen, waardoor de luchtvochtigheid relatief iets zal toenemen. Omdat we door de koeling voldoende energie kunnen uitstralen is er geen behoefte om te gaan zweten en wordt de hogere luchtvochtigheid niet als negatief ervaren.

Gelden de eisen voor vloerverwarming, zoals bijv. warmteweerstand, ook bij vloerkoeling, om toch enig rendement te krijgen?


Voor vloerverwarming en – koeling gelden dezelfde randvoorwaarden.

faq fsc links contact home

onderhoud van houten vloeren

Hoe onderhoud ik mijn Hardwachs geoliede houten vloer?

Hoe onderhoud ik mijn geoliede houten vloer?

Hoe onderhoud ik mijn gelakte houten vloer?

Hoe onderhoud ik mijn boenwasvloer?

Hoe onderhoud ik mijn laminaatvloer?

Hoe onderhoud ik mijn gelakte kurkvloer?

Ik weet niet hoe mijn parketvloer is behandeld.

Algemene aanbevelingen en praktische tips

Terug naar vorige pagina