faq fsc links contact home

parket vloeren

Tot een aantal jaren geleden kenden we plankenvloeren alleen als massieve houten vloerdelen. Massieve plankenvloeren zoals we ze ook tegenkomen in oude kastelen, kerken, boerderijen etc. Minimaal 20mm dik massief hout (veelal eiken) en met een bijzonder authentieke uitstraling.
Deze vloeren worden nog altijd breed toegepast in een keur aan houtsoorten en afmetingen.
De meest gebruikte massieve planken zijn uiteraard in (doorgaans Frans) eiken.

Om deze authentieke uitstraling te behouden en niet de nadelen, zoals krimpen en uitzetten of het kraken, zijn er een aantal varianten op de markt gekomen.

De van oudsher belangrijkste en meest ambachtelijke variant zijn de Bourgogne vloeren.
Dit zijn traditioneel gelegde vloeren volgens het Tapis-systeem.
Bij Bourgogne vloeren zijn de mogelijkheden eindeloos en is de menselijke fantasie de enige beperking.
Een Bourgogne vloer staat voor een bijzonde strakke uitstraling en omdat de vloer vast is gelegd kan deze nauwelijks werken en geeft een prettig, minimaal loopgeluid.
Zeker indien een Bourgogne plankenvloer zonder zgn. vellingkant wordt gekozen resulteert dit in een uitermate vlakke en strakke ‘parketvloer’.
Het verschil om een voor een traditionele vloer te kiezen zit dus in de ruime mogelijkheden in houtsoorten en afwerkingmogelijkheden, evt. ingekleurd of bijvoorbeeld gerookt.
Maar vooral ook de afwerking rondom is een belangrijk verschil. Deze vloeren kunnen bijvoorbeeld naadloos aansluiten aan een aangrenzende tegelvloer, dorpels, kozijnen etc. Zonder dat hier hinderlijke afwerklatten of strips geplaatst moeten worden.
Bourgogne vloeren zijn ook bij uitstek geschikt om te installeren op een (hoofd) vloerverwarming en/of koelingsysteem.
Bourgogne vloeren zijn ook leverbaar in een verouderde uitvoering.
Een ander belangrijk alternatief voor massieve plankenvloeren zijn de Samengestelde plankenvloeren. Deze wordt onder verschillende benamingen verkocht zoals Multiplank, Duoplank, Lamelplank etc.
Een samengestelde plankenvloer, de naam zegt het al, is opgebouwd uit lagen. Als wse naar de doorsnede van de plank kijken bestaat deze uit een drager en een toplaag. De drager is meestal Multiplex en ca. 12mm dik. De toplaag is van massief hout en 6 tot 8mm dik.
Het voordeel van een samengestelde plank is dat ze een stuk stabieler zijn dan de massieve delen, ze werken, kraken en kieren dus minder. Verder kunnen ze rechtstreeks op een vaste ondervloer (bv cementdekvloer) volvlak worden verlijmd. Dankzij de stabiliteit kunnen ze echter ook los (‘zwevend’) worden gelegd.
Dit type plank leveren we in 25 houtsoorten in delen van soms meer dan 30cm breed.
Verder kunnen deze vloeren naar wens op kleur worden gebracht en zijn ze ook leverbaar als verouderde vloeren.