faq fsc links contact home

parket vloeren

Tapis Parket
Een parketvloer in zijn puurste vorm, gelegd volgens een ambachtelijke werkwijze, dat is klassiek Tapis (Frans voor tapijt) parket. Leverbaar in ontelbare creaties in houtsoorten en patronen is dit de vloer voor hen die hoge eisen stellen aan de authentieke uitstraling van een parketvloer.

Tapis gelegde vloeren worden altijd verlijmd en gespijkerd op een geschikte ‘werk’vloer van bijv. spaanplaat of multiplex. Doordat de vloer vervolgens als één geheel wordt geschuurd en afgewerkt ontstaat een prachtig egale en ‘strakke’ parketvloer.
Tapis vloeren zijn ook bij uitstek geschikt om te installeren op een (hoofd) vloerverwarming en/of koelingsysteem.

Stroken- of patroonvloeren
Onbeperkte mogelijkheden als het gaat om patroon en houtsoort. Veelal worden tapisvloeren in rechte stroken gelegd, standaard in breedtes van 7 of 9cm maar de plankbreedtes kunnen oplopen tot 22cm.
Qua patroonvloeren zijn de mogelijkheden oneindig, bekende varianten zijn de visgraat- en blokmotieven of een Hongaarse punt. Maar wat te denken van het uitermate chique Versailles patroon. Langs de muren kunnen prachtig gedetailleerde sluitfriezen worden ingelegd.
Vloeren die we kennen van beroemde paleizen en musea in uw woonkamer?
De patroonvloeren worden geproduceerd naar de afmetingen van de te leggen ruimte. Het is zelfs mogelijk een patroon of figuur naar eigen ontwerp te realiseren. Figuren kunnen met behulp van een laser op maat worden gemaakt.
Mozaïekparket
Hoogwaardig en slijtvast mozaïekparket is een relatief betaalbaar en goed alternatief voor vloeren in grote openbare ruimtes en bedrijven. Maar het is het ook zeer geschikt voor uw woon- en slaapkamer. Mozaïek is opgebouwd uit afzonderlijke massieve houten deeltjes van 8 mm dik, die worden verwerkt als matjes. Deze matjes zijn standaard opgebouwd uit acht -haaks op elkaar staande- blokjes. Deze blokjes bestaan uit zes of zeven houten parketdeeltjes ook wel ‘friezen’ genoemd. De afmeting van een mozaïekmatje is meestal 32 x 64 cm.
Mozaïekparket was tientallen jaren herkenbaar aan haaksverlijmde blokjes. De laatste jaren wordt mozaïek echter ook in andere patronen aangeboden. Voorbeelden hiervan zijn minivisgraat, halfsteens mozaïek, Engels verband en parallel mozaïek. Meer keuze dus en altijd een vloer die bij u past. Speciaal is het hoogkantmozaïek. Hierbij worden de massieve deeltjes juist op hun kant verlijmd. Hierdoor ontstaat een slijtvaste laag van 22 mm dik! Deze variant is prima geschikt voor zwaar belopen vloeren, maar architecten passen de hoogkant mozaïek ook steeds vaker toe in woonruimtes.
Kops hout
Het sterke kopse hout staat, mede dankzij de bij architecten gewekte interesse, weer volop in de belangstelling. Vroeger werd kops hout vervaardigd uit grenen, vuren of eiken. Tegenwoordig zijn er echter meer houtsoorten te verkrijgen. Kops houten vloeren behoren tot de sterkste houten parketvloeren die er zijn. Door de zaagwijze krijgt kops hout een veel hogere weerstand tegen druk. Het is dan ook veel harder dan over de lengte gezaagde parketdelen en daarom in het bijzonder geschikt voor intensief gebruik. Daarnaast werkt kops hout geluidsisolerend. Geluidstrillingen kunnen beter worden geabsorbeerd in de houtvezels. Wie over royale ruimten beschikt, zal daardoor merken dat een veel betere akoestiek ontstaat.

Tida Parket is sinds jaar en dag gespecialiseerd in de verkoop en installatie van traditioneel gelegd parket. Wij staan als bedrijf volledig ingesteld op dit type ambachtelijke vloeren, ook wel het echte parketleggen.