Houten Gevelbekleding

Duurzaam, authentiek en isolerend; belangrijke eigenschappen van een prachtige houten gevel

Van oud en rustiek
Tot strak en modern

Houten gevelbekleding is er in diverse variaties en afwerkingen, variërend van oud en rustiek tot strak en modern. Zo kunt u de gevelbekleding heel mooi laten aansluiten op de stijl van de woning.

De meeste houtsoorten zijn toepasbaar als gevelbekleding, een aantal criteria zijn hierbij belangrijk. Op de eerste plaats moet het hout over een bepaalde duurzaamheid beschikken, het moet natuurlijk de constante invloed van het weer kunnen verdragen en er ook nog mooi uit blijven zien! Deze duurzaamheid drukken we uit in klassen, variërend van 1 tot 5 (1 is het meest duurzaam).

Gevelbekleding
De mogelijkheden

We hebben gezien dat er verschillende houtsoorten geschikt zijn als gevelbekleding. Bij Tida Parket werken we met 4 type gevelbekleding:

 • Gevelbekleding Thermohout
 • Gevelbekleding Eiken
 • Gevelbekleding Barnwood
 • Gevelbekleding Exterpark

Per type gevelbekleding geven we uitgebreid uitleg en informatie, scroll hiervoor helemaal naar beneden!

Waarom
Houten gevelbekleding?

 • Natuurlijke en warme uitstraling
 • Natuurlijke warmte isolator; minder betalen voor uw energierekening
 • In de meeste gevallen zeer milieuvriendelijk
 • Gevelbekleding is te combineren met uw buitenvloer of tuinafscheiding. Dit zorgt ervoor dat uw gevel een prachtig geheel is met uw tuin
 • Uniek en exclusief, voor de echte wow-factor!

ThermoHout
Wij leveren horizontale en verticale thermohouten gevelbekleding in essen en naaldhout (sparren en dennen). ThermoHout is hét ecologische alternatief voor kostbare exotische hardhoutsoorten. Onder andere hierdoor is dit een van de meest gebruikte houtsoorten voor gevelbekleding.

Waarom thermohouten gevelbekleding?
Normaliter zou Essen of Naaldhout buiten niet lang standhouden. Echter, bij Thermohout ondergaat het hout een thermische behandeling (minimaal 215°C ) die de duurzaamheid en vochtbestendigheid van het hout sterk verhoogt. Hierdoor wordt de duurzaamheid van het hout gelijkwaardig aan dat van tropisch hardhout met klasse I, echter is de ecologische voetafdruk vele malen kleiner.

Thermohout is vormvast, stabiel en zonder hinder van scheuren of piqué. Hierdoor is deze houten gevelbekleding erg geschikt voor buitentoepassingen. De thermohouten gevelbekleding heeft een aantrekkelijke, warme kleur welke na een tijdje mooi en egaal vergrijst. Thermohout wordt onzichtbaar bevestigd aan de muur met behulp van speciale clips. Na installatie zijn er geen open, zichtbare kieren meer tussen de delen. Ook de bevestigingsclips en het regelwerk zijn dus volledig uit het zicht verdwenen.

Voordelen van Thermo Essen
– 100% ecologisch, milieuvriendelijk
– Hét alternatief voor het tropisch hardhout
– Strakke en moderne uitstraling
– Warme kleur
– 100% rendement (geen scheuren, geen verrotting, geen piqué)

Eiken voor buiten
Ook Eiken is een prachtige houtsoort om uw gevel mee te bekleden. Het is een mooi alternatief voor het niet duurzame tropische hardhout of het kostbare Thermohout. Eiken is gevoeliger voor buitengebruik en zal wat meer gaan leven. Hiertegenover staat dat er een prachtig rustiek effect ontstaat onder weersinvloeden van buitenaf. Dit geeft uw woning een warme en natuurlijke uitstraling.

We leveren een uitgebreide collectie gevelbekleding in Frans eiken. Van klassieke potdeksel delen tot een moderne gevelbekleding in het Rhombus profiel. Het eiken kan geschaafd, ongeschaafd of fijnbezaagd worden geleverd. Sorteringen lopen van onbeperkte noest tot helemaal noestvrij, voor een iets strakker effect.

Eiken gevelbekleding wordt op een andere manier bevestigd dan Thermohout of Exterpark. Eiken gevelbekleding wordt gelijmd en gespijkerd op een houten raam van balken. De schroeven die hiervoor gebruikt worden kunnen wat roestvlekken veroorzaken, maar dit kan juist heel goed passen bij een rustieke woning.

Voordelen van Eiken gevelbekleding

 • Eiken gevelbekleding is gunstig geprijsd
 • Onder invloed van het weer zal Eiken prachtig vergrijzen
 • Het kan in elke gewenste kleurolie afgewerkt worden
 • Geeft de meest doorleefde en rustieke uitstraling

Gevelbekleding Barnwood
Het hout is afkomstig van de oude schuren in Oostenrijk, Georgië, Canada, Amerika en Australië. Ruim 200 jaar later worden deze – inmiddels overbodige – schuren zorgvuldig gesloopt waarna het Barnwood wordt verwerkt tot onder andere deze prachtige houten gevelbekleding. Gevelbekleding met een verhaal dus!

Wist u dat u Barnwood ook als wandbekleding binnen kunt gebruiken? Zo kunt u van buiten & binnen één geheel creëren!

Barnwood gevelbekleding past perfect in het cradle-to-cradle principe. De gedachte hierbij is dat gebruikt materiaal dat zijn functie heeft verloren in de ene toepassing, een nuttige functie krijgt in een volledig nieuwe toepassing, zonder kwaliteitsverlies. Hierdoor ontstaat een zeer duurzame en milieuvriendelijke kringloop van materialen!

De massief houten gevelbekleding in Barnwood is verkrijgbaar in diktes tussen 16 en 23 millimeter, wisselende breedtes en variërende lengtes. Het is geschikt als gevelbekleding voor buiten, maar ook als wandbekleding voor binnenmuren.

Voordelen Barnwood

 • Barnwood is gerecycled hout, dus 100% ecologisch en milieuvriendelijk
 • Hout met een verhaal, met geschiedenis
 • Het hout is FSC-gecertificeerd
 • De fabriek werkt volgens het groene LEED-certificeringssysteem (Leadership in Energy and Environmental Design)
 • Oude en rustieke uitstraling
 • Barnwood is ook binnenshuis te verwerken als wandbekleding, waardoor u van binnen & buiten één geheel kunt maken

Exterpark
Tot slot is er gevelbekleding van Exterpark. Exterpark is van oorsprong een systeem wat gebruikt wordt voor de installatie van een houten terras. Dit kan echter ook perfect voor de gevel gebruikt worden. Het mooie van Exterpark is dan ook dat u de gevel én het terras met hetzelfde hout kunt bekleden. Zo creëert u van de buitenruimte één harmonieus geheel.

Door het onzichtbare bevestigingssysteem en de mogelijkheden met de randafwerking kunnen wanden, muren, gevels, plafonds etc. perfect worden afgewerkt. Een combinatie van Exterpark gevelbekleding met een Exterpark terras geeft natuurlijk een zeer unieke uitstraling!

Voordelen Exterpark

 • Exterpark is verkrijgbaar in tal van houtsoorten en uitvoeringen
 • Exterpark geeft een strakke en moderne uitstraling
 • Dezelfde planken zijn te verwerken in een prachtig houten terras
 • Kan zowel buiten als binnen verwerkt worden
 • Wordt onzichtbaar bevestigd

Wilt u meer weten over de mogelijkheden?

Projecten

Met Gevelbekleding