Buitenparket

Vers kopje koffie of thee, subtiel lentezonnetje, uw favoriete boek en dat gecombineerd met een prachtig houten terras. Klinkt goed toch?

Perfect Parket Voor buiten

Heel de zomer terrassen doe je het liefst in je eigen tuin. Een houten terras biedt dan ook volop mogelijkheden om eindeloos te genieten van lange zomeravonden buiten. De hoogste tijd dus om het terras, veranda of balkon zomerklaar te maken.


Voor buitenparket worden in de regel 3 soorten materialen gebruikt; Hout, Bamboe of Composiet. Elk materiaal heeft zijn eigen USP’s’, we lichten ze kort toe.


U kunt alle variaties zelf bekijken in onze showroom aan de Ringbaan-Zuid 376 in Tilburg. Wij adviseren u van te voren even een afspraak in te plannen met een van onze adviseurs, zodat wij u kunnen verzekeren van goed advies.

buitenparket

Houtsoorten Van Ipé tot Taperyba

Voor een houten terras worden bijna altijd Tropische houtsoorten gebruikt zoals Ipé, Taperyba of Teak. Dit zijn sterke, stabiele houtsoorten die de constante invloeden van het weer goed kunnen verdragen en er toch nog mooi uit blijven zien!


Tropische houtsoorten hebben een aantal dingen gemeen. Als het hout onbehandeld blijft zal het onder weersinvloeden snel vergrijzen waardoor het een mooie zilvergrijze uitstraling krijgt. Geolied worden de prachtige rood- of bruintinten geaccentueerd.


Onderaan deze pagina vindt u per houtsoort uitgebreid informatie en foto’s.

Bamboe Een ecologisch alternatief

Naast hout wordt ook Bamboe gebruikt als toepassing voor buitenparket. Bamboe wordt ook wel het meest duurzame ‘hout’ ter wereld genoemd en dat is niet voor niets. Bamboe groeit sneller dan welke plant ook: tot één meter per dag! Dit maakt Bamboe een onuitputtelijke groeistof.


Tijdens de groei neemt bamboe meer CO2 op dan dat er wordt afgestoten en dit maakt bamboe CO2 neutraal. Bovendien is Bamboe harder dan eiken, stabieler dan teak en creëer je met een bamboe vloer een stevige fundering voor de rest van het buitenverblijf. Scroll naar beneden voor nog meer informatie.

Composiet Mix van kunststof en houtrestanten

Tot slot behoort ook Composiet tot de mogelijkheden van terrasbekleding. Composiet is samengesteld uit gerecyclede houtvezels en polyethyleen (kunststof). De ingrediënten worden gemengd en onder hoge temperatuur en druk samengeperst tot een nieuw product.


Houtcomposiet kan een ecologisch verantwoord alternatief zijn voor tropisch hardhout. Er worden geen nieuwe bomen voor geveld en er wordt restafval van houtproducties gebruikt die anders verloren zou gaan. Meer over composiet én buitenparket in relatie tot het milieu vindt u onderaan deze pagina.

Ipé Lapacho
Ipé Lapacho is een van de meest gebruikte houtsoorten voor Buitenparket toepassingen. Geolied heeft het hout een warme bruinrode uitstraling waarin de vlamtekening zich mooi laat accentueren. Als het hout onbehandeld blijft zal het onder weersinvloeden snel vergrijzen waardoor het een mooie zilvergrijze uitstraling krijgt. Exterpark Ipé Lapacho is afkomstig uit eigen houtzagerijen in Paraguay. De fabriek is gecertificeerd door het Infona instituut wat garant staat voor een duurzaam bosbeheer.


Elondo
Elondo is een veel gebruikte harde houtsoort en standaard ook FSC® gecertificeerd leverbaar. Nieuw heeft Elondo een levendige uitstraling met veel kleurschakeringen variërend van geel/grijs tot bruin/rood. Na blootstelling aan licht en lucht donkert dit na tot redelijk egaal donker roodbruin. Onbehandeld zal Elondo binnen ca. 9-12 maanden vergrijzen.


Kurupay
Kurupay is zware en harde houtsoort. Geolied wordt de diep donker roodbruine kleur versterkt en blijft de fraaie tekening licht zichtbaar. Onbehandeld zal het hout binnen 1 tot 1,5 jaar in de open lucht vergrijzen. De fabriek is gecertificeerd door het Infona instituut wat garant staat voor een duurzaam bosbeheer.


Merbau
Merbau is een zeer stabiele houtsoort met een gelijkmatige structuur. Merbau heeft nieuw een levendige, lichtrode tot bruinrode uitstraling. Wanneer het hout wordt blootgesteld aan zonlicht verdwijnen de grote kleurverschillen. Lichte kleuren worden donkerder, donkere gedeelten worden daarentegen meestal lichter van kleur, nadonkerend tot donkerbruin. Geolied wordt de natuurlijk kleur en uitstraling versterkt. Onbehandeld zal Merbau binnen 1 à 1,5 jaar vergrijzen.


Taperyba
Taperyba is een mooie stabiele houtsoort. Vers kleurt Taperyba licht geelbruin met veel nerftekening en kleurschakering. Onder invloed van weersinvloeden kleurt het hout licht bruinrood en egaler van kleur op. Een oliebehandeling accentueert de mooie structuur en lichte kleurnuances. Onbehandeld zal Taperyba in een periode van ca. 1 tot 1,5 jaar vergrijzen. Exterpark Taperyba is afkomstig uit eigen houtzagerijen in Paraguay. De fabriek is gecertificeerd door het Infona instituut wat garant staat voor een duurzaam bosbeheer.


Teak
Teak is een houtsoort met een grote reputatie die in veel varianten voorkomt. Vers is Teakhout lichtbruin tot goudbruin maar wanneer Teak aan licht blootgesteld wordt, zal deze donkerder worden. Soms donkerbruin tot zwart geaderd. Na te zijn blootgesteld aan licht verdwijnen de grote kleurverschillen.

Lapacho
Lapacho
Lapacho vergrijsd
Lapacho vergrijsd
Elondo
Elondo
Elondo vergrijsd
Elondo vergrijsd
Kurupay
Kurupay
Merbau
Merbau
Taperyba
Taperyba
Teak
Teak

Bamboe
Bamboe wordt ook wel het meest duurzame ‘hout’ ter wereld genoemd en dat is niet voor niets. Bamboe groeit sneller dan welke plant ook: tot één meter per dag! Er is dus geen sprake van ontbossing. Dit maakt Bamboe een onuitputtelijke groeistof. Tijdens de groei neemt bamboe meer CO2 op dan dat er wordt afgestoten en dit maakt bamboe CO2 neutraal. Bovendien is Bamboe harder dan eiken en stabieler dan teak en creëer je met een bamboe vloer een stevige fundering voor de rest van het buitenverblijf. In onderstaand verloop zie je hoe bamboe onbehandeld uiteindelijk zal gaan vergrijzen.


Toepassing en verwerking
Voor buiten toepassingen worden de Bamboe strips speciaal geperst en thermisch behandeld. Door deze behandeling krijgt het bamboe een extreem hoge stabiliteit en krijgen schimmels geen kans meer. Tevens zorgt dit proces ervoor dat Bamboo X-treme de hoogste duurzaamheidsklasse bereikt binnen de EU. Dit betekent een extra lange levensduur (25 jaar).

Moso
Wij leveren Bamboe buitenparket van de toonaangevende leverancier Moso, een pionier op het gebied van Bamboe die duurzaamheid werkelijk ademt en leeft. Dankzij de focus op duurzaamheid, kwaliteit en innovatie wordt Moso gezien als hét A-merk in Bamboe wereld.

Over composiet
Naast hardhoutensoorten wordt ook veel gebruik gemaakt van composiet als bekleding van een terras.  Composiet is samengesteld uit gerecyclede houtvezels en polyethyleen (kunststof). De ingrediënten worden gemengd en onder hoge temperatuur en druk samengeperst tot een nieuw product. Houtcomposiet kan een ecologisch verantwoord alternatief zijn voor tropisch hardhout. Er worden geen nieuwe bomen voor geveld en er wordt restafval van houtproducties gebruikt die anders verloren zou gaan. Wij leveren composiet van 2 collecties: Exterpark Tech Original en Exterpark Tech Shield.


Exterpark Tech Original
Tech Original bestaat uit composiet van polyethyleen en houtpoeder, samengeperst tot ijzersterk composiet met een mat, licht geschuurde uitstraling. Tech Original is leverbaar in vier moderne kleuren: wit (Nieve), grijs (Piazarra), antraciet (Antracita) en bruin (Tierra).


Exterpark Tech Shield
Exterpark Tech Shield heeft dezelfde samenstelling als Tech Original, echter is deze voorzien van een extra kras- en vlekbestendige coating met een natuurlijke houtstructuur. Het Shield oppervlak garandeert een duurzaam gebruik van de terrasdelen in elk klimaat en een minimale verkleuring door weersinvloeden. Tech shield is verkrijgbaar in 4 kleuren: grijs (Plata), brons (Bronce), koper (Corbe) en bruin (Oro).

Composiet voordelen

  • Gepatenteerde onzichtbare bevestiging
  • Optimale bescherming tegen krassen en vlekken
  • Kleurvast
  • Totaalconcept met clips en onderconstructie
  • Eenvoudig in reiniging en onderhoud
Tech Original Nieve
Tech Original Nieve
Tech Original Piazarra
Tech Original Piazarra
Tech Original Antracite
Tech Original Antracite
Tech Original Tierra
Tech Original Tierra
Tech Shield Plata
Tech Shield Plata
Tech Shield Cobre
Tech Shield Cobre
Tech Shield Bronce
Tech Shield Bronce
Tech Shield Oro
Tech Shield Oro

Exterpark Plus Buitenparket
Exterpark PLUS is het absolute topproduct in onze collectie. Dit gepatenteerde, bewezen systeem is het enige systeem in de markt dat een écht onzichtbaar bevestigingssysteem verenigt met een perfecte visuele uitstraling en afwerking. Het bevestigingssysteem werkt met speciale onzichtbare RVS clips waarmee de terrasplanken aan elkaar bevestigd kunnen worden. Na de installatie zijn er geen zichtbare open kieren meer. Dit heeft als voordeel dat je geen bevestigingsclips of regelwerk in het zicht krijgt en ook kan er niets tussen de planken vallen. Exterpark Plus is beschikbaar in tal van houtsoorten en formaten.

Exterpark Plus
Exterpark Plus

Exterpark Classic
Exterpark Classic was het eerste ‘schroefloze’ terrassysteem waardoor zichtbare, hinderlijke schroeven door het hout tot het verleden behoorde. Het Classic systeem is, zoals het Plus systeem, een totaalconcept waarbij alle componenten perfect op elkaar zijn afgestemd. Regelafstand, dikte/breedte verhouding van de terrasdelen, kopse messing en groef en de clipverbinding vormen samen een duurzaam, veilig en schitterend terras! Je ziet bij dit systeem dus niets meer van de schroeven of het regelwerk, echter sluiten de planken nooit helemaal op elkaar aan waardoor er een speels terras ontstaat. Exterpark Plus is beschikbaar in tal van houtsoorten en formaten.

Exterpark Classic
Exterpark Classic

Exterpark TECH Composiet Buitenparket
Exterpark TECH is een collectie met uitsluitend composiet terrasdelen. Net als de Exterpark Plus collectie is Tech voorzien van het gepatenteerde PLUS profiel waardoor er geen open, zichtbare kieren meer zijn.  Installatie kan zowel op houten onderbalken als op de speciale kunststof Track-regels met de bijbehorende  Track-clips. Exterpark Tech composiet wordt geleverd in 2 uitvoeringen, Tech Shield en Tech Original.

Tech doorsnede
Tech doorsnede

Nieuw! Buitenparket Magnet
Magnet is ons nieuwe gepatenteerde buitenparketsysteem dat ver voorop loopt in de wereld van houten terrassen. Dankzij het bevestigingssysteem op aluminium regels kunt u elke willekeurige plank eenvoudig verwijderen en terugplaatsen. Ideaal bij een beschadigde plank, verstopte afvoer of bijvoorbeeld kapotte leiding onder het parket. Geniet van een prachtig en praktisch buitenparket zónder open kieren. Hierdoor is de onderconstructie onzichtbaar. Wel zo mooi! Magnet is als enige systeem leverbaar in alle mogelijke materialen zoals hout, composiet en bamboe.

Magnet
Magnet

FSC® Gecertificeerd
Onze buitenparket leverancier Tablazz heeft het behoud van natuur en milieu hoog in het vaandel staan. Zij zijn sinds 2008 dan ook FSC Gecertificeerd. Het internationale, onafhankelijke FSC-keurmerk verzekert dat grondstoffen voor hout- en papierproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen, met alle aandacht voor de mensen en dieren die van het bos afhankelijk zijn.


Een aantal van onze producten wordt standaard FSC gecertificeerd geleverd en een aantal kan op aanvraag FSC gecertificeerd worden geleverd.
Standaard FSC producten zijn bijvoorbeeld;

  • Exterpark Elondo
  • Exterpark Teak
  • Exterpark TECH composiet

Wilt u meer weten over de mogelijkheden?

Projecten

Met Buitenparket