Plankenvloeren

Een houten vloer in zijn meest authentieke vorm: de Plankenvloer. Tegenwoordig zijn plankenvloeren leverbaar in tal van systemen en daardoor overal toepasbaar, ook op vloerverwarming!

Plankenvloer De Multiplank

Multiplank, of lamelplank is sinds een aantal jaren het meest toegepaste systeem voor plankenvloeren. Ideaal voor op vloerverwarming en leverbaar in tal van kleuren, sorteringen en afmetingen. Tot wel 40cm brede planken!
Tida werkt voornamelijk met multiplanken met een toplaag van Frans Eiken op een drager van Berken Multiplex. Deze vloeren worden doorgaans naar de specifieke klantwens geproduceerd bij onze Nederlandse productiepartner. De behandeling met (kleur)olie of lak vindt vaak plaats in het werk of in onze werkplaats waardoor we een perfecte kleuring en een hoogwaardige beschermlaag kunnen garanderen.

Multiplank

Massieve Plank

Plankenvloer De massieve Plank

Voor wie op zoek is naar een plankenvloer met de meest authentieke uitstraling kiest het best voor een massieve plank. Zeker oudere plankenvloeren hebben mettertijd door gebruik, onderhoud en werking een fraaie, authentieke look gekregen waarbij oneffenheden als bijvoorbeeld een naad of een barst in het hout juist onderdeel van het charme zijn.
Verreweg onze meest gebruikte houtsoort voor massieve plankenvloeren is Frans Eiken, vaak in een meer rustieke sortering. Maar ook massieve planken van bijvoorbeeld Grenen of Hardhout zijn een solide basis voor een prachtige vloer.
Tida adviseert u graag over de eigenschappen en mogelijkheden van massieve planken in onze showroom.

Plankenvloer Bourgogne Plank

De Bourgogne plank is gebaseerd op het traditionele ’tapis’ legsysteem. Tapis is Frans voor ‘Tapijt’ en tapis gelegde parketvloeren ogen na installatie zo strak als een tapijt. Bij traditioneel tapis zijn de stroken wat smaller, ca. 7 of 9cm. Worden de delen breder heet het Bourgogne, doorgaans tot een maximale plankbreedte van ca. 20cm. Bourgogne vloeren worden altijd in 2 lagen gelegd, eerst wordt de houten ondervloer gelegd (vaak van spaanplaat, multiplex of mozaïek parket). Op deze ondervloer worden de 9mm dikke massieve bourgogne delen verlijmd en gespijkerd. Traditionele bourgogne vloeren worden na installatie een aantal keer geschuurd en spijkergaatjes en oneffenheden worden dichtgestopt met vloeibaar hout. Als onze parketteur de vloer helemaal strak heeft geschuurd kan er worden begonnen met de afwerklaag van bijvoorbeeld Hardwaxolie of lak in de gewenste kleur. De installatie van een Bourgogne vloer is dus een ambachtelijk werk waar onze ervaren parketteurs hun vakmanschap volledig in kwijt kunnen.

Bourgogne Plank

Europees Eiken

Europees Eiken is verreweg de meest gebruikte houtsoort voor plankenvloeren. Niet verwonderlijk omdat Eiken een prachtige hout-tekening heeft maar vooral omdat er in alle 3 de legsystemen ontelbare variaties en mogelijkheden zijn met een Eiken plankenvloer. Zo kunt u de vloer geheel zelf samenstellen.

Bij de keuze van eiken voor een plankenvloer zijn er 3 basiskeuzes;

 1. Sortering: van de meest fijne noestvrije sortering QFQ tot het zeer levendige Rustiek Extra.
 2. Breedte plank: van 8 tot 40cm.
 3. Finishing: van wit tot zwart en lak, olie of hardwaxolie.

Meer info over afmeting en finish vindt u in de volgende tabbladen.

Naast Eiken kunnen plankenvloeren in alle gangbare houtsoorten worden geleverd. De meest populaire zijn: Teak, Pine, Amerikaans Noten en Sucupira.

Voor een volledig overzicht van beschikbare houtsoorten kijkt u bij ‘Houtsoorten’.

Stalen

Voor iedereen een geschikt formaat

Tida Plankenvloeren zijn per systeem in verschillende afmetingen leverbaar. U kunt uw plankenvloer eigenlijk helemaal zelf samenstellen.

 1. Multiplank
  Dikte totale plank: 9 tot 20mm.
  Dikte toplaag: 3, 4 of 6mm
  Plankbreedte: 12 tot 40cmMeest gebruikt zijn planken met een toplaag van 4mm (totale dikte ca. 14mm) in een breedte tussen 16 en 22cm.
 2. Massieve Plank
  Dikte plank: 14 of 20mm
  Plankbreedte: 12 tot 30cm
 3. Bourgogne Plank
  Dikte plank: 8-10mm
  Dikte ondervloer: vanaf 8mm
  Totale dikte minimaal 17mm
  Plankbreedte: 8 tot 25cm.
Spijkers

Olie of Lak?

Behandeling van houten vloeren is noodzakelijk voor bescherming van het hout en om de juiste kleur en uitstraling te verkrijgen. Globaal zijn er 2 typen afwerking mogelijk: Olie en Lak


Olie / hardwaxolie

Olie en Hardwaxolie zijn houtbehandelingen die in het hout trekken, het hout als het ware ‘voeden’ en daardoor een zeer natuurlijke uitstraling van kleur en tekening geven. Bovendien zijn er oneindig veel kleurbehandelingen mogelijk met olie en Hardwaxolie, bijvoorbeeld white- of grey-wash zijn effecten die optimaal kunnen worden behaald. Door onderhoud met zeep en onderhoudsolie wordt de kleur en het effect vaak nog intenser en is het hout weer goed beschermd door het steeds opnieuw te voeden. Dit is een belangrijk onderdeel van een geoliede vloer, het hout dient altijd verzadigd te zijn met olie zodat er niets in hout kan intrekken wat vlekken e.d. veroorzaakt. Mettertijd zal een goed onderhouden geoliede vloer dan ook alleen maar mooier worden.


Olie versus Hardwaxolie

U kunt kiezen voor een pure olie of voor een hardwaxolie. Puur geoliede vloeren geven vaak de meest natuurlijke tekening en matte uitstraling. Daar staat tegenover dat onderhoud erg belangrijk is bij een geoliede vloer en zijn er vaak enkele onderhoudsbehandelingen nodig voordat het hout goed verzadigd is.

Bij Hardwaxolie is het hout na de basisbehandeling direct goed verzadigd en is het onderhoud een stuk eenvoudiger. Bovendien heeft ook Hardwaxolie een mooie, natuurlijke uitstraling. De meeste Tida vloeren worden afgewerkt met een speciale 2-componenten Hardwaxolie die zeer natuurlijk oogt en eenvoudig in onderhoud is.

Voor uitgebreide info m.b.t. Olie en Hardwaxolie neemt u eens een kijkje in onze webshop. We schreven ook een blog over de verschillen tussen al deze afwerkingen.


Lak

Als het hout wordt afgewerkt met een laklaag wordt er als het ware een ‘film’ over het hout gelegd die het hout beschermd en opkleurt. Afhankelijk van de kwaliteit van de lak is de levensduur van de laklaag tot de vloer opnieuw geschuurd zou moeten worden. Tida adviseert u de best mogelijke lak in de markt met een levensduur bij zeer intensief gebruik van minimaal 10-15 jaar.

Tegenwoordig wordt er veel gewerkt met speciale lakken die, in tegenstelling tot ouderwetse lakken, het hout niet laten ‘vergelen’  maar juist een prachtige, natuurlijke, matte, onbehandelde uitstraling geven.

Het onderhoud van een gelakte vloer is uiterst eenvoudig. Bij oplevering van uw vloer ontvangt u een reiniger waarmee u de vloer veilig kunt dweilen. Bij sommige typen lak kan het nodig zijn een polish te gebruiken. Polish is een soort minuscuul laklaagje wat de originele laklaag beschermd en oppervlakkige krasjes en gebruikssporen ‘verdoezelt’.

U bestelt uw onderhoudsproducten voor een gelakte vloer eenvoudig online in onze webshop.

Beits

Wilt u meer weten over de mogelijkheden?

Een plankenvloer van Tida

Groot assortiment

Uitgebreide presentatie in onze showroom.

Professionele installatie

Vakkundige installatie door ons eigen team parketteurs.

Zekerheid en Garantie

Erkende Parketspecialisten sinds 1978

Spijkers

Brede en lange planken

Planken vloeren tot 40cm breed.

Persoonlijk

Precies de vloer die aansluit bij uw wensen.

Alle kleuren

Elke plankenvloer wordt naar wens afgewerkt, in het werk of in onze werkplaats.

Projecten

Met Plankenvloeren